Vauhdita kunnan kestävyysviestintää linkkilistan avulla
Kestävyysviestinnän huippuvuotta 2025 vietetään parhaillaan Pohjois-Savossa. Usein sanotaan, että pyörää ei kannata keksiä uudestaan ja ensin kannattaa katsella aikaisempia aikaansaannoksia ennen kuin ryhtyy toimeen. Listasimme monenlaisia vinkkejä, olemassa olevia viestinnän oppaita ja viestinnänvuosikelloja sekä webinaareja kestävyysviestinnän tueksi. Tutustu materiaaleihin, inspiroidu, ota mallia ja nappaa vinkit osaksi omaa työtä sekä ennen kaikkea osaksi kestävyysviestintää!
Kestävyysviestintä käsittelee ilmastonmuutosta ja ilmastotyötä. Viestinnässä kerrotaan ilmastoteoista, -ratkaisuista ja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, ja sen avulla vaikutetaan yksilöiden, yhteisöjen ja yritysten toimintaan. Kunnat ovat keskeisiä ilmastoviestijöitä, koska kuntien toimet ovat lähellä alueen asukkaita ja ne kannustavat heitä omiin ilmastotekoihin sekä antavat ajankohtaisen tiedon kunnan ilmastotyön etenemisestä. Mikä tärkeintä viestintä tukee kuntien sitoutumista ilmastotyöhön.

Kehitä kestävyysviestintää erilaisten oppaiden ja materiaalipankkien avulla
Kuntaliiton Kuntaviestinnän opas antaa ohjeita kunnan ja kuntapalveluja tuottavan yhteisön viestintään ja markkinointiin. Ilmaiseksi ladattava viestinnänopas on koko kuntakentän käsikirja toimivaan vuorovaikutukseen. Se sisältää kuntaviestintään liittyvää lainsäädäntöä ja laajan valikoiman asiaan liittyvää aineistoa, sekä koulutusmateriaalia. Kaikessa viestinnässä on olennaista pitkäjänteisyys ja asioiden toistaminen. Jokaisella kuntaorganisaation jäsenellä on oma roolinsa viestinnässä. Opas on tehty laaja-alaisessa yhteistyössä kuntakentän ja viestinnän tuntijoiden, kuntien viestintä- ja markkinointiammattilaisista kootun työryhmän sekä Kuntaliiton asiantuntijoiden kanssa.
Kuntaliiton Ilmastoviestinnän askeleet opas ja Kuntaliiton Ilmastoviestintä kunnissa opas antavat tukea erityisesti kunnan ilmastoviestintään ja sen suunnitteluun. Kattavat oppaat on tehty osana Ilmava-hanketta, jossa kehitettiin ilmastoviestintää osallistuvien kuntien kanssa. Oppaat sisältävät opastusta viestinnän toteutukseen, joiden lisäksi ne sisältävät linkkejä muuhun opasmateriaaliin ja ilmastoviestinnän esimerkkeihin, joista voi saada vinkkejä oman kunnan viestinnän tapoihin. Lisäksi oppaat auttavat ilmastoviestinnän taustojen ymmärtämisessä, kunnan sitoutumisessa ilmastotyöhön ja arvojen tunnistamisessa, viestinnän visuaalisessa suunnittelussa ja dialogin muodostamisessa asukkaiden kanssa. Olisiko kenties arvolähtöinen viestintä ratkaisu kestävyysviestinnän vauhdittamiseen?
Oppaiden avulla kestävyysviestinnän nykytilan arvioinnin voi tehdä esimerkiksi vastaamalla SWOT-analyysiin, joka kertoo viestinnän vahvuudet ja heikkoudet sekä mahdollisuudet ja uhat. On tärkeää määrittää viestintäkanavat sekä varata riittävästi resursseja viestinnän tekemiseen. Muokkaa myös toimintaympäristö tukemaan ilmastovalintoja, ja tee käyttäytymisen muutos helpoksi ja mutkattomaksi. Hyödynnä viestinnässä jo olemassa olevia yhteisöjä, keskusteluita ja verkostoja, jotka toimivat viestinviejinä kohdeyleisön arvot huomioiden. Lisäksi muista yhdistää ilmastonmuutos aiheisiin, jotka ovat kohdeyleisölle jo tuttuja ja merkittäviä. Esitä ilmastonmuutoksen tiedot ja toimintakehotukset kohdeyleisön arvojen ja tarpeiden mukaisesti, jolloin viestintä on entistä vaikuttavampaa.

Keski-Suomen liiton Pieni opas kuntien ilmastoviestintään antaa tukea kuntien ilmastoviestintään. Opas auttaa mm. tunnistamaan kunnan ilmastoviestinnän kohderyhmiä ja heidän huomioimistaan viestinnässä. Opas antaa myös vinkkejä ilmastoviestinnän tapoihin ja sisältöön. Lisäksi se antaa kunnan ilmastoviestintään konkreettisia työkaluja, vuosikellon ja sisällön suunnittelutaulukon, jotka löytyvät liitteistä. Keskeiset viestinnän sisällöt kunnissa ovat päätöksenteko, kunnan suunnitelmat ja ajankohtaiset teemat sekä valmiit kampanjat.
Vaikuttavan ilmastoviestinnän opas tarjoaa kunnille työkaluja ilmastoviestinnän toteuttamiseksi käytännössä ja auttaa kunnan henkilöstöä tunnistamaan keskeisempiä ilmastoviestinnän sisältöjä. Opas on rakennettu Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 -hankkeessa. Opas auttaa ilmastoviestinnän suunnittelussa käytännössä tarjoamalla viestinnän vuosikellon, viestinnän suunnittelutaulukon sekä vuosittaisia teemapäiviä.
Ilmastoviestinnän vuosikello toimii työkaluna ympärivuotisessa viestinnässä
Ilmastoviestinnän vuosikelloa voi käyttää apuna viestinnän suunnittelussa ja ennakoinnissa. Vuosikellossa näkyy erilaisia teemoja ja tapahtumia eri vuodenaikoina ja sillä voidaan taata tasainen aktiivinen ilmastoviestintä ympäri vuoden. Ilmastoviestinnän teemapäivistä viestiminen on osa kevyempää ilmastoviestintää ja se tekee kunnan viestinnästä asukaslähtöisempää. Vuosikelloa on hyvä päivittää vuosittain ja sitä voi muokata omaan kuntaan ja kohderyhmiin sopiviksi, lisäten siihen kunnan omia tapahtumia ja merkkipäiviä. Ilmastoviestinnän vuosikellon voi sisällyttää halutessaan osaksi kunnan omaa viestinnän vuosikelloa.

Tutustu Valonian monipuoliseen materiaalipankkiin ja hyödynnä viestintävinkit kuntien ilmastotyön tueksi. Materiaalit on suunnattu erityisesti kuntien viestijöille sekä ilmastotyötä tekeville. Valonia tarjoaa apua niin viestinnän rungon suunnittelussa kuin ilmasto- ja ympäristöviestinnän viestinnän sisällön suunnittelussa vuosikellon eri vuodenaikaisten teemojen sekä teemapäivien ja -viikkojen avulla. Lisäksi he tarjoavat kohderyhmäkohtaisia sisältö- ja kanavaideoita eri viestintäteemoista kuten ruoasta ja kestävästä kuluttamisesta. Heillä on myös vapaasti käytettäviä ja ladattavia suunnitelmapohjia ilmasto- ja kestävyysviestinnän tueksi. Valonia on kuntien tukena myös hankeyhteistyön kautta.
Ilmastoviestinnän sivustot tarjoavat tukea kunnille ja oman osaamisen kehittämiseen
Syken ylläpitämät Hiilineutraalisuomi.fi -verkkopalvelu antaa tietoa ilmastoviestinnästä kunnassa ja sivulla on yhteenveto Hinku-kuntien ilmastoviestintää ja -brändiä koskevasta tutkimuksesta sekä julkaisuja ja oppaita aiheeseen liittyen. Julkaisujen joukossa on mm. Kuntien ilmastoviestinnän haasteet ja hyödyt -webinaarin alustusten materiaalit. Aineistot ovat vapaasti luettavissa.
Lisäksi yrityksille suunnattu sivusto Hiilineutraalisuomi.fi -verkkopalvelu antaa tietoa myös kuntien yritysyhteistyössä ilmastoviestimiseen. Sivuilta saa tietoa verkostoviestinnästä ja se antaa vinkkejä viestinnässä onnistumiseen. Sivulla on sekä vinkkejä kuten myös esimerkkejä ilmastoviestinnässä onnistuneiden kuntien verkostoviestinnän keinoista sekä lisätiedot kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tekemiseen. Miten ilmastoviestintä tukee brändiä positiivisesti?
Mikäli kaipaat lisälukemista, tutustu Savonian Ilmastoturvallisuuden nettisivuihin Ilmastoviestintä – Ilmastoturvallisuus , jonne on koottu ilmastoviestinnän näkökulmasta valtakunnallisia ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä artikkeleita ja uutisia sekä tapahtumia. Lisäksi Ilmasto-opas tarjoaa monipuolisesti tietoa ilmastonmuutoksesta, siihen sopeutumisesta ja varautumisesta sekä hillinnästä. Sivustolta löytyy myös ajankohtaisia ilmastoartikkeleita ja erilaisia ilmastotyökaluja. Koulutusta on myös tarjolla esimerkiksi Ilmastoviestintä.nyt -sivuston kurssi (2 op), joka keskittyy ilmastonmuutoksesta viestimisen tärkeyteen ja sen haasteisiin sekä tehokkaan ilmastoviestinnän tekijöihin. Kurssin materiaalit ovat avoimesti käytettävissä.
Jokainen viesti on tärkeä ja merkityksellinen
Näiden vinkkien avulla on varmasti helpompi ottaa askel kohti kestävyysviestintää. Vinkkien myötä tietää paremmin, mistä kannattaa aloittaa ja miten ilmastonmuutoksesta viestitään. Viestinnässä pääsee alkuun hyvin, kun vastaa kysymyksiin Miksi, Mistä, Miten, Kenelle ja Millä kanavilla? Muista huomioida kohdeyleisösi ja pyri samaistumaan siihen viestinnässä. Herätä haluttuja tunteita ja kerro aitoja tarinoita, sillä ihmisläheinen näkökulma koskettaa usein lukijaa. Viestinnällä kehitetään vuorovaikutusta ja rakennetaan siltoja dialogin avulla. Lähde mukaan kestävyysviestinnän huippuvuoteen ja viesti kunnan ilmastotoimista aktiivisesti ja vaikuttavasti.