Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU)-hanke

Tavoitteet

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke käynnisti kolmivuotisen ja laajan 15 kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. Hanke juurruttaa ilmastotyötä kuntien jokapäiväiseen arkeen ja tähtää ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Hankkeen avulla ilmastotyötä pitkään tehneet kunnat voivat olla esimerkkinä kunnille, jotka vasta aloittavat suunnitelmallista ilmastotyötä. Ilmasto-ohjelmat tai –suunnitelmat laaditaan kuntiin, jossa sellaista ei vielä ole. Kunnissa, joissa on jo ilmastosuunnitelmat, tarkistetaan ilmastosuunnitelman päivitystarpeet ja toteutetaan konkreettisia ilmastotoimia. Tavoitteet ja toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sopeutumiseksi ja varautumiseksi huomioidaan ilmastosuunnitelmissa. 

Tavoitteena on tukea kuntaorganisaatioiden työntekijöitä ilmastotyössä sekä toteuttaa erilaisia kampanjoita ja tapahtumia asukkaille ja yrityksille. Hankkeen avulla kuntaorganisaatio sitoutuu ilmastotavoitteisiin strategiassaan, ja ottaa ne osaksi kaikkea kunnan toimintaa, päätöksentekoa, talouden suunnittelua ja seurantaa. Ilmasto- ja kiertotalousnäkökohdat sisällytetään myös kuntien hankintoihin ja investointiprosesseihin. Nämä toimet kehittävät kuntien ilmasto- ja talousjohtamista. Sen lisäksi kehitetään ilmastotyön seurantaa, mittarointia ja raportointia sekä arvioidaan ilmastotoimien vaikuttavuutta.  

Yhteistyö sekä hyvien käytäntöjen ja toimintamallien jakaminen ja toimeenpano ovat hankkeen keskeisiä tavoitteita. Hankkeen avulla tuetaan toimivan ilmastokoordinaattoriverkoston yhteistyömallia, jossa ilmastokoordinaattorit koordinoivat alueen ilmastotyön etenemistä ja toimeenpanoa. SISU-hanke tähtää vaikuttavaan ilmastoviestintään ja osallisuuden lisäämiseen. On tärkeää kannustaa mukaan yhteiseen ilmastotyöhön ja viedä tietoa eteenpäin kuntien ilmastotyön etenemisestä.  

SISU-hankkeen keskeiset tavoitteet:

1) Yhteistyö sekä hyvien käytäntöjen ja toimintamallien jakaminen ja toimeenpano

2) Ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen sisällyttäminen toimintaan

3) Ilmasto-ohjelmien toimeenpano sekä ilmasto- ja talousjohtamisen kehittäminen

4) Vaikuttava ilmastoviestintä ja osallisuus

5) Ilmasto- ja kiertotalousnäkökohtien sisällyttäminen hankintoihin ja investointiprosesseihin

Tulokset

SISU-hankkeen tuloksena ilmastojohtaminen tulee osaksi kuntien kokonaisvaltaista toimintaa ja päätöksentekoa, kuntien ilmastopäästöt vähenevät ja kunnilla on käsitys tavoitteellisten ilmastotoimien vaikuttavuudesta sekä niiden vaikutuksista hankintoihin. Kuntaorganisaatioissa toimijoiden tietoisuus oman työn ilmastovaikutuksista ja omista vaikuttamismahdollisuuksista kasvaa esimerkiksi ilmastokoordinaattoreiden tarjoaman tuen ja hankkeessa järjestettävien koulutusten avulla. Hankkeen myötä ilmastotyö käynnistetään kunnissa, joissa sitä ei ole vielä aloitettu. 

Hankkeen tuloksena seuduilla käytetään avointa ja digitaalista ilmastojohtamisen järjestelmää, jonka avulla ilmastotavoitteiden etenemisen seurannasta tulee reaaliaikaista, avointa ja ymmärrettävää. Järjestelmä mahdollistaa myös eri sidosryhmien osallistumisen ja sitoutuminen ilmastotyöhön. Hankkeen myötä ilmastoviestinnästä tulee näkyvää ja vaikuttavaa.

Hankkeessa yhdessä luodut toimintamallit, verkostot ja lisääntynyt seudullinen kuntayhteistyö vauhdittavat ilmastotavoitteiden saavuttamista sekä ilmastoviisaan elämän edellytyksiä. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen tuo taloudellisia säästöjä kunnille sekä vahvistaa seutujen resilienssiä ja huoltovarmuutta.