Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 23.-29.9.2024


Tänä vuonna Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueilla toteuttavan kampanjan kohderyhmänä on koululaiset. Kampanjaviestinnässä tuodaan koululaisille esille ruokahävikkitietoutta, jotta he voivat omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. Kampanjassa keskitytään tänä vuonna edistämään myös kasvisten syönnin lisäämistä – ilman hävikkiä tietenkin. Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Näin osallistut

Kampanjaan voi osallistua haluamalla tavalla.

  • Supervoimaa koululounaasta! – keskustelutilaisuus ma 23.9.2024 klo 13.00-14.30 (Linkki tilaisuuteen)
  • Hävikkiradat ala- ja yläkouluille
  • Hävikkiviikolla käynnistyy Hävikki-Battle – koulut mukaan kisaamaan!

Lisätietoja ja ohjeita osallistumiseen alla.

Lue lisää valtakunnallisesta Hävikkiviikosta täältä.

Supervoimaa koululounaasta! – keskustelutilaisuus

Maanantaina 23.9.2024 klo 13.00–14.30 Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon -hanke (SISU) järjestää Supervoimaa koululounaasta! -keskustelutilaisuuden.

Tilaisuudessa keskustellaan miksi oppilaat eivät syö kouluruokaa ja mitä asialle voisi tehdä, miten syödään omaa kehoa kuunnelleen sekä miten lapset ja nuoret saataisiin syömään kasvisruokaa. Keskustelijoina on ruokapalvelutoimijoita, opettajia sekä oppilaita Pohjois-Savon alueelta.

Tilaisuus on suunnattu oppilaille, opettajille, ruokapalvelutoimijoille sekä huoltajille ja se järjestetään Teams-yhteydellä. Keskustelutilaisuuden voi ottaa osaksi oppitunteja tai sen voi kuunnella jälkikäteen tallenteelta.

Tervetuloa tilaisuuteen:
osallistumislinkki

Hävikkiradat ala- ja yläkouluille

Tutustukaa hävikkiratoihin, ja tehkää radan tehtäviä. Radat koostuvat useasta eri aihealueesta, joissa käsitellään ruokaa ja ruokahävikkiä useista eri kulmista. Ruokahävikkiä syntyy Suomessa vuosittain satoja miljoonia kiloja, joista osa koulujen ruokaloissa ja keittiöissä. Ruokahävikin määrää koulussa pystyy vaikuttamaan eniten menemällä ruokalaan ja syömällä oman osansa ruuasta. Kouluruoka on tärkeä osa päivittäistä ravinnonsaantia ja auttaa jaksamaan. Materiaali katsottavissa täältä.

FoodLoops-hanke pyrkii vaikuttamaan ruokahävikin vähentämiseen

FoodLoops on Savonia-ammattikorkeakoulu Oy:n ruokahävikin vähentämiseen ja biojätteen hyödyntämiseen keskittyvä Interreg Baltic Sea Region -hanke. Hävikkiviikkolla FoodLoops-hanke toteuttaa myös kasviksiin, ruoan alkuperään, ruoantuotantoon ja ruokaketjuun keskittyvän maatilavierailun opettajille ja opiskelijoille. Projektin tulevissa työpajoissa käsitellään lisäksi muun muassa ruoan arvoketjuja, biojätteen hyödyntämistä ja biokaasua, positiivista ruokapuhetta ja kasvisruokaa.

Hävikkiviikolla käynnistyy Hävikki-Battle – koulut mukaan kisaamaan

Hävikkiviikolla käynnistyy myös Hävikki-battle, ja kouluilla on aikaa osallistua battleen 23.9.–11.10.2024. Hävikki-battlessa oppilaat valmistavat kotitaloustunneille kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram-kuvakisaan, jossa palkitaan näyttävimmät ja kekseliäimmät hävikkiannokset. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.

Kaikki Instagramiin tunnisteella #hävikkibattle2024 lähetetyt kuvat joko yksittäisistä annoksista tai koko ateriasta ovat mukana kisassa.

Lue lisää ja ilmoita oppilasryhmäsi mukaan tästä.


Yhteistyön laajeneminen

Pohjois-Savon ilmastotyö etenee vahvasti, kun Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon -hankkeen (SISU) järjestämän Hävikkiviikon viestintää jatketaan ympärivuotisesti. Näistä tulevista toimista tiedotamme lisää syksyn aikana.