Kestävyysviestinnän ajatuspajat keväällä 2025
Tervetuloa käynnistämään kestävyysviestinnän huippuvuosi 2025!
Pohjois-Savoon on rakentunut hieno verkosto, jolla tehdään jo paljon yhteistä ilmasto- ja kestävyystyötä. Viestinnällä haluamme lisätä vaikuttavuutta ja vaikuttavuutta ei synny ilman vuorovaikutusta ja yhteistä ponnistelua. Toivomme näkevämme toimijoita ja asiantuntijoita eri taustoista ja organisaatioista. Liity mukaan keskustelemaan, oppimaan ja jakamaan oivalluksia – yhdessä rakennamme kestävämpää tulevaisuutta viestinnän keinoin!
Kestävyysviestinnän huippuvuosi käynnistyy 30.1. järjestettävällä yhteisellä ajatuspajalla “Ilmastoviestintää ihmisaivoille”. Pohjois-Savon kestävyysviestinnän huippuvuosi 2025 koostuu kolmesta keväällä järjestettävästä ajatuspajasta ja kestävyysviestinnän foorumista syksyllä 2025. Ajatuspajoissa aiheina ovat tiede (30.1.), journalismi (18.3.) sekä arvot ja yhteisöllisyys (29.4.). Tilaisuuksissa saamme kuulla oivalluttavia puheenvuoroja aiheiden asiantuntijoilta sekä pääsemme yhdessä keskustelemaan yhteisistä maakunnallisista kestävyyden kärkiviesteistä ja pohtimaan omia vahvuuksiamme ja onnistuneen viestinnän avaimia. Mitkä ovat vahvuutemme ja mahdollisuutemme tehdä Suomen parasta kestävyysviestintää maakunnassa ja maakunnan ulkopuolelle?
Ajatuspajasarjan järjestävät SISU-hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto, Europe Direct Kuopio, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke ja Ilmastokriisi – alueellinen sopeutuminen ilmastonmuutokseen -hanke.
Torstai 30.1. klo 13–15.30 TIEDE: Ilmastoviestintää ihmisaivoille
Osoite: Sepänkatu 1, Kuopio, Maakuntasali
T
Ensimmäisessä ajatuspajassa 30. tammikuuta oivalluttajana toimii ilmastotutkija ja tietokirjailija Mira Hulkkonen (FT). Hänen kirjansa Ilmasto-oivalluksia – Kuinka ihmismielen supervoimat valjastetaan planeetan parhaaksi julkaistiin vuonna 2023 (Gaudeamus). Tutustu kirjaan
Tiedeyhteisö peräänkuuluttaa ripeitä ilmastotoimia, mutta tutkimuksilla on päästy myös sen jäljille, miksei tieto useinkaan riitä motivoimaan muutoksiin. Ilmastoviestinnän onnistuminen vaatii, että väistetään karikot, jotka liittyvät mm. inhimillisiin taipumuksiin, ajattelun vinoumiin ja erilaisiin rakenteisiin. Toisaalta on tärkeää oivaltaa myös ihmisaivojen ja -yhteisöjen vahvuudet. Niiden huomiointi viestinnässä on olennaista menestyksekkäille ilmastotoimille. Miran vertaisarvioitu tietokirja pureutuu näihin ilmastoviestinnän ansoihin ja jippoihin, joista valitut pääsevät yhteiseen käsittelyyn ajatuspajassa.
Liity mukaan keskustelemaan, oppimaan ja jakamaan oivalluksia – yhdessä rakennamme kestävämpää tulevaisuutta viestinnän keinoin!
30.1 pidettävää tilaisuutta ennen järjestetään Pohjois-Savon ilmastohanketreffit kello 10-12. Ilmastohanketreffeille voit ilmoittautua samalla ilmoittautumislomakkeella.
Ilmoittautuminen on käynnissä täällä
Tiistai 18.3. klo 13–15.30 JOURNALISMI: Peili vai murrosvoima?
Osoite: Sepänkatu 1, Kuopio, Maakuntasali
Toisen ajatuspajan oivalluttajana toimii Uusi Juttu -julkaisun perustaja, päätoimittaja ja journalistiikan dosentti (YTT) Olli Seuri
Ilmoittautuminen on käynnissä täällä
Tiistai 29.4. klo 13–15.30 ARVOT JA YHTEISÖLLISYYS: Kansalaisliikkeen voima ja vaikutus
Osoite: Sepänkatu 1, Kuopio, Maakuntasali
Kevään kolmannen ajatuspajan oivalluttaja on järjestöjen ilmastoviestintään perehtynyt viestinnän asiantuntija Saara Böök. Hän viestii ilmastojärjestö Protect Our Winters Finlandissa, jonka missio on olla talvien ystävien äänenkantaja ilmastovaikuttamisessa. Tämän lisäksi hän toimii suomalaisten nuorten edustajana YK-järjestöjen ja EU:n päätöksenteossa Suomen nuorten ilmastodelegaattina (2025–2026).
Yhteisöjen ja yhteisöllisyyden rankentaminen sekä ennen kaikkea yhdessä toimiminen historiamme suurimman haasteen edessä on välttämätöntä. Muutokseen tarvitaan meistä kaikki: nuoret, vanhat, aloittelijat ja konkarit. Tämä tarkoittaa myös moninaisten äänien ja viestien tarpeellisuutta ilmastoviestinnässä. Millainen on yhteisö, joka toimii ihmisten intohimosta käsin ja millainen vaikutus voidaan saada aikaan kun yksilöistä muodostuukin yhteisö paremman maailman puolesta? Näihin ilmastoviestinnän teemoihin päästään tutustumaan huhtikuun ajatuspajassa.
Ilmoittautuminen on käynnissä täällä