Kestävä elämä liikkuen
Liikkuminen muodostaa hieman yli viidesosan keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Liikkuminen on kuitenkin tärkeä osa arkea, eikä sitä voi lopettaa, joten kestävää elämää tavoitellessa on tärkeä miettiä muita keinoja päästöjen vähentämiseen. Tässä tekstissä ja SISUn Ilmastosisua arkeen! -kampanjassa saat vinkkejä kestävämpään liikkumiseen.
Oman liikkumisen kehittäminen kestävämpään suuntaan kulkee useimmiten käsi kädessä oman terveyden parantamisen ja rahan säästön kanssa. Kuten kaikessa muussakin, on arjen valinnoilla se suurin merkitys. Liikkumista kannattaa suunnitella ja esimerkiksi yhdistellä matkoja, jolloin tarve liikkua vähenee. Tämä tarkoittaa esimerkiksi harrastusmatkan ja kauppareissun yhdistämistä tai työpaikalle menon ja kirjastokäynnin yhdistämistä. Toinen vaikutustapa on liikkumistavan valinta. Lyhyemmillä matkoilla kannattaa suosia kevyttä liikennettä ja pidemmillä matkoilla julkista liikennettä tai kimppakyytejä.
Kevyen liikenteen eli kävelyn ja pyöräilyn hiilijalanjälki lasketaan yleensä nollaksi, sillä molemmissa liikutaan pääasiassa lihasvoimin. Lyhyet matkat taittuvatkin lihasvoimin parhaiten ja samalla saa lisättyä arkiliikuntaa. Kävelyssä ja pyöräilyssä ehtii kiinnittämään huomiota myös ympäristöön ja rentoutumaan ihan eri tavalla kuin autoa ajaessa. Sähköpyörä on myös oivallinen tapa liikkua, sillä se keventää matkantekoa, mutta vaatii huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin vaikkapa sähköauto. Myös kuormapyörät ja erilaiset peräkärryt pyöriin ovat yleistyneet, ja niissä voi helposti kuljettaa lasta tai tavaroita, mikä vähentää tarvetta autoiluun. Monissa kunnissa on parannettu pyöräilyn olosuhteita etenkin järjestämällä pyöräparkkeja, joihin polkupyörän voi jättää turvallisesti.
Pidemmillä matkoilla kannattaa ensisijaisesti käyttää julkista liikennettä, jos vain mahdollista. Pohjois-Savossa Kuopion seudulla pääsee kätevästi liikkumaan linja-autoilla ja jalan tai vuokrapyörällä tai -skuutilla lopun matkan. Muualla Pohjois-Savossa lähiliikenne toimii heikommin, mutta kannattaa silti tutustua oman kunnan tarjontaan, sillä linja-auto on edullinen tapa matkustaa. Linja-autossa hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin henkilöautossa ja matka-ajan voi käyttää hyödyksi, kun ei tarvitse keskittyä ajamiseen. Juna on etenkin pitkillä matkoilla hyvä ja tasainen kulkuväline. Etenkin pitkänmatkanjunissa on hyvin pistorasioita, jolloin matka-aikana voi tehdä töitä tai opiskella.
Oman auton käyttö on toisinaan välttämätöntä etenkin maaseudulla, jossa julkisen liikenteen palvelutaso on matala. Omalla autolla liikkuessa matkojen yhdistäminen hyvä keino vähentää päästöjä. Lisäksi kimppakyydin tarjoaminen jakaa niin päästöt kuin kulut. Kimppakyytiä voi ehdottaa samalla suunnalla asuvalle työ- tai harrastuskaverille tai ilmoittaa esimerkiksi Facebookin kimppakyytiryhmissä tai kimppakyydeille tarkoitetuilla nettisivuilla tarjottavasta kyydistä. Samalla kannattaa vilkaista, olisiko jollain toisella jo sinulle sopiva matka tarjolla, jolloin voit itse hypätä kyytiin.
Matkaillessa kannattaa liikkua maata pitkin ja valita lomakohde siten, ettei sinne tarvitse lentää. Matkaillessa kannattaa myös tarkistaa, miten paikallinen julkinen liikenne toimii. Suomessa isoimmissa kaupungeissa julkisella liikenteellä pääsee sujuvasti paikasta toiseen, eikä tarvitse miettiä navigointia ja parkkimaksuja, kun hyppää linja-autoon. Myös ulkomailla, etenkin Euroopassa, julkinen liikenne toimii ja monesti paikallisliikenteen oppaat saa myös englanniksi. Kaupunkipyörät ovat näppärä tapa tutustua uuteen paikkaan ja useimmissa isommissa kaupungeissa on vuokrapyöriä.
Näiden vinkkien avulla toivottavasti onnistut vähentämään liikkumisesi päästöjä! Monet muutokset eivät vaadi isoja ponnisteluja ja voivat vaikuttaa elämään positiivisesti, kuten lisäämällä liikunnan määrää. Olethan muistanut osallistua jo Ilmastosisua arkeen! -kampanjaan? Osallistumistiedot löydät täältä.