Keski-Savon seudun ilmastokyselyistä suuntaviittoja ilmastotyöhön

Joroisten, Leppävirran ja Varkauden kunnissa oli marraskuussa mahdollista vastata kuntakohtaisiin ilmastokyselyihin. Kyselyiden perusteella ilmastotyö vaatii lisää näkyvyyttä kunnissa. Suhtautuminen ilmastotyöhön on seudulla pääasiallisesti positiivista ja vastauksista huomaa kuntalaisten valveutumista ilmastoasioissa.

Keski-Savon kunnilla on yhteinen hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pyritään vähentämällä päästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta ja sitomalla loput päästöistä hiilinieluihin tai kompensoimalla ne. Suurin osa vastaajista pitikin tätä tavoitetta sopivana ja pieni joukko vastaajista olisi toivonut vielä kunnianhimoisempaa tavoitetta. Pieni osa vastaajista piti tavoitetta liian kunnianhimoisena ja muutama ei ollut osannut ottaa siihen kantaa.

Kyselyssä selvitettiin, millaisia painopisteitä ilmasto-ohjelmassa tulisi olla ja mitä kuntien tulisi edistää. Kaikissa kolmessa kunnassa kuntien hankintojen kestävyys ja materiaalien kierrätys nousi eniten ääniä saaneeksi vaihtoehdoksi. Energian käyttö ja sen tuotannon kestävyys oli myös tärkeässä osassa keskisavolaisten mielestä, vaikka kuntien välillä tulikin tässä enemmän hajontaa. Varkaudessa kestävä ruokajärjestelmä koettiin tärkeäksi ja Leppävirralla ympäristökasvatus ja tietoisuuden lisääminen sai paljon huomiota. Joroisissa energia-asiat olivat selkeästi tapetilla, mikä voi juontaa kunnan positiiviseen suhtautumiseen aurinkoenergiaa kohtaan.

Kuntalaisten omassa ilmastotyössä koettiin kulutuskäyttäytyminen, ruokavalion ja ruokahävikin merkitys sekä liikkuminen tärkeimmiksi aihepiireiksi. Nämä ovat myös useimmiten esiin nousevia teemoja, kun puhutaan yksilöiden mahdollisuudesta vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Avoimissa vastauksissa toivottiin kevyenliikenteen väylien parempaa ylläpitoa ja erityisesti pyöräilyn olosuhteiden parantamista. Myös joukkoliikenteen haastavat aikataulut mainittiin muutamissa vastauksissa. Avoimissa vastauksissa toivottiin eriaiheisia teemapäiviä tai -luentoja. Näihin hankkeessa pyritään vastaamaan esimerkiksi järjestämällä Varkauden energiaillan yhteistyössä Pohjois-Savon energianeuvonnan ja Varkauden seudun Omakotitaloyhdistys ry:n kanssa.

Uusien koulujen rakentaminen ja vanhojen sulkeminen herätti useammassa kunnassa ja vastauksessa närää. Koulut ovat ikuisuushaaste monestakin syystä ja aina vanhan korjaus ei ole parempi vaihtoehto kuin uuden rakentaminen myöskään päästöjen näkökulmasta. Kouluissa myös painaa moni muukin tekijä kuin ilmastotyön näkökanta. Varkaudessa Stora Enson tehdas ja etenkin siitä johtuvat hajuhaitat nousivat vastauksissa esiin. Tehdas ei kuitenkaan ole asia, johon kuntien ilmastotyössä voisi juurikaan vaikuttaa.

Ilmastokyselyt olivat avoinna 6.11.–26.11.2023 välisenä aikana ja kyselyyn pystyi vastaamaan verkossa tai kuntien kirjastoilla paperikyselyyn. Vastauksia tuli yhteensä 81 kappaletta. Iso kiitos kaikille vastanneille!

Lisätietoja: ilmastokoordinaattori Katri Nuuttila, katri.nuuttila@navitas.fi