Hei hei hävikki!

Hävikkiviikkoa 11.-17.9.2023 vietetään parhaillaan. Hävikkiviikon äärellä on aika pysähtyä miettimään ruokailutottumuksia, kuuntelemaan kehon näläntuntemusta, ateriarytmin merkitystä, ilmastovastuullisia valintoja ja kasvispainotteisen ruuan lisäämistä omaan ruokavalioon. Panostaminen kestäviin valintoihin ja terveellisiin ruokailutapoihin säästää myös kukkaron nyörejä, kun ruokahävikin määrä pysyy pienenä. Tärkeintä hävikkiviikolla on lisätä hävikkitietoisuutta ja ruoan arvostusta.

Mistä ruokahävikissä oikein on kyse? Hävikkiruoka on usein syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy jätteeksi. Hävikkiä muodostuu koko ruoantuotannon matkalla, ruuantuotannon alkulähteiltä lautaselle saakka. Ruokaketjussa on mukana eri toimijoita: alkutuotanto, teollisuus, elintarvikekaupat ja kotitaloudet sekä erilaiset ravitsemuspalvelut. Koko ruokaketjun hävikin arvioidaan Suomessa olevan noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain. Hävikin syntymisen määrää on tärkeää seurata ja mitata, jotta voidaan arvioida syitä hävikin synnylle. Tämä on tärkeää myös vastuullisuustyön kannalta. Hävikkiä on monenlaista. Esimerkiksi kouluissa voidaan erotella erikseen tarjoiluhävikki, lautashävikki ja valmistushävikki. Kun taas kaupoissa myymättömät elintarviketuotteet päätyvät joko hyväntekeväisyyteen, energiantuotantoon tai biojätteen erilliskeräykseen.

Taklaamalla ruokahävikin syntyä vaikutamme myös ympäristön tilaan ja luonnonvarojen käyttöön. Mikäli ruokaa päätyy hävikkiin tuotantoketjussa syntyneet kasvihuonekaasupäästöt ja kulutetut resurssit ovat syntyneet turhaan. Vesistöt ja maaperä kuormittuvat myös ruuantuotannossa. Ilmastoystävällisen ruokavalion suosiminen edistää ruokahävikin vähentämistä.

Ruoan oikeaoppinen säilyttäminen ja valmistaminen auttavat ehkäisemään hävikin syntyä. Arjen ruokalistojen suunnittelu etukäteen ja ruuan ostaminen vain tarpeeseen ovat hyviä vinkkejä hävikin pienentämiseen. Kasvikset ja hedelmät päätyvät elintarvikkeista yleisemmin ruokahävikkiin, joten muistetaan hyödyntää myös nahistuneet kasvikset esimerkiksi uuniruokiin ja kasvissosekeittoihin ja hedelmät smoothien tekemiseen. Ruoka on liian hyvää hukattavaksi. Otetaan siis lautaselle vain se määrä ruokaa, joka varmasti jaksetaan syödä kerralla.

Miten hävikkiä voi pienentää omassa arjessa? Hävikkiä syntyy paljon kotitalouksissa ja siksi pienillä teoilla on merkitystä. Tsekkaa hyviä vinkkejä arkeen:

  • Ostetaan vain tarpeeseen ruokaa.
  • Suunnittele ostoslista.
  • Mene kauppaan kylläisenä.
  • Kokkaile hävikkiruokaa jääkaapin jämäruuista.
  • Säilytä kasvikset oikein.
  • Säilö, pakasta ja kuivata.
  • Tarkista tuotteiden päiväykset.
  • Huomioi satokauden ajankohtaiset herkut
  • Pidä hävikkioppitunti.

Testaa tietosi ruokahävikistä Kahoot-hävikkitietovisassa

Lisätietoja ruokahävikistä ja sen synnyn ehkäisemisestä löytyy mm. täältä: https://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/

#hävikkiviikko